Newsfeed

Alkymist: Enters the void between heaven and hell…..

Alkymist - Sanctuary

In September/October 2019, Alkymist entered Ballade Studios in Copenhagen to record their sophomore album Sanctuary’ This 7-minute studio video provides a unique insight into the band’s musical process while recording the new album at Ballade Studios, Copenhagen. The track Sanctuary,

Danish progressive doomers and multi heavy-metalists Alkymist enters the void between heaven and hell. Alkymist sets out once more on a trip that takes you far beyond this world and into their strange and crushingly heavy realm of brutal, yet beautiful and grandiose soundscapes. The track Draugar,

The Copenhagen progressive doom metal ensemble Alkymist released their second album Sanctuary on May 1st, as the pandemic panic spread and everything was shut down in both Denmark and abroad. The band’s release shows were canceled, but nevertheless Sanctuary has received massive attention. The record achieved third place on the official Danish vinyl hit list during the release week, and international and Danish press have expressed enthusiasm about the band and the unique character of the album. The track Oethon,

Hopefully the band is able to resume their live activities with the planned fall / winter concerts, to which the band can now add four additional dates in Slagelse, Roskilde and in Aarhus to Spot Metal in September and a headlining show in December. Before these shows, the band plans to release various visual material, starting with a 7-minute studio video from the recordings of ‘Sanctuary’. The clip was filmed and edited by Martin Goltermann (from label mates Nyt Liv) and gives a unique insight into the band’s musical process during the recordings of the new album at Ballade Studios, Copenhagen.

Only a year and a half after their acclaimed self-titled debut album, Alkymist once again embarks on a journey that takes you beyond this world and into the band’s quirky and shattering heavy domain and its brutal, yet beautiful and magnificent soundscapes. The track Desolated Sky,

On the band’s second album Sanctuary, Alkymist offers the listener an immersive, spiritual and transcendental journey. Thematically, the album relates to metaphysical wonder, self-exploration, escape from thought and logic and ultimately a search for spiritual and bodily deliverance.

Sanctuary was released May 1, 2020 on vinyl, tape and digital formats, and its six tracks and two 43-minute audio collages fully live up to the band’s eclectic vision. Like the band’s first album, the new collection of songs was also recorded and mixed by Lasse Ballade (Worm, Slaughter, Sunburst, etc.), and the artwork was performed by Anders Kidmose.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*