Newsfeed

I Am Korny: A lot of blood, joy, laughter, sweat and tears…..

I Am Korny - Sleep Ain't Paying My Dues

I Am Korny is Indie- & Folkrock from Stuttgart, Germany and yesterday the band released its new album Sleep Ain’t Paying My Dues. The band states about the new album ,«It’s been quite a ride – from writing the very first note back in 2014, to this clip when we spent a hundred nights at Tonetemple Studios last spring. A lot of blood, joy, laughter, sweat and tears went into this record and we can’t wait to finally share it with you».

Here, in the godforsaken middle of nowhere, where half the music world sealed their fate for a tiny morsel of talent, is also where I am Korny once found himself. Behind him security, the daily grind, a life well ordered. Before him the open road, before him uncertainty. Like so many before him, he walked straight ahead, away from his life, no look back, right into a life full of austerity and insecurity. However, who wants to live an easy life if the alternative provides you with much better songs? Or, as I am Korny puts it: «Music needs drama». The track Run Rabbit Run bears the very essence of the artist: Onwards, ever onwards, never looking back.

Whatever it is I Am Korny got in exchange for his soul at the crossroads: His new album “Sleep Ain’t Paying My Dues” speaks of a very striking bargain. The phantoms and the dreamers, the heroes, and the villains, the brave and the desperate all find their home in his songs. His is the music of an outlaw perceiving his otherness, not as a burden but a crown. Thus, every maverick since the dawn of rock’n’roll is walking by his side. Just like Nick Cave, like the Black Keys or Alberta Cross, I Am Korny is distilling the American dream and the American nightmare, the promises of the west, and the myth of that endless land into murder ballads about the underbelly of love. The track House Of Cards exposes his emotional turmoil with the cracked inventory of a painful failure.

The staggering bar blues of Colorado has the tilt of a booze-filled night in a Rocky Mountains saloon, Vampire intoxicates with a sluggish waltz and southern gothic pastiche, the distorted rock anthem Sleep Ain’t Paying My Dues is seamlessly fitting his vagabond attitude who just can’t afford to go to sleep. Seashelled Heart is the ghost of a love song.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7397 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*