Newsfeed

Zip Tang: Brimming with good music…..

Zip Tang - Cold Coming

Zip Tang is probably not very well known to so many prog fans? We want to do something about taht today! In nine days, the band will release their sixth album Cold Coming. A release brimming with very good and exciting prog.

Zip Tang is a trio consisting of Perry Merritt – vocals, guitar, synths, Fred Faller – drums and Andrew Bunk – bass, vocals. Former members: Marcus Padgett – sax, keyboards, vocals and Richard Wolfe – bass, vocals.

Zip Tang began as a conversation between Perry Merritt and Rick Wolfeat a local jam session in a suburb of Chicago, IL. in 2002. The idea was to start a fun little project covering some of their favorite artists’ music – Steely Dan, Jeff Beck, Traffic, Yes, King Crimson, etc… The search began for a drummer and keyboard player, and Fred Faller’s audition locked in the core trio of the band then known as RPM. With no luck finding a keyboard player, Fred Faller brought in his orchestral mate from the College Of DuPage big jazz band – Marcus Padgett – who played saxophone and a little keyboards.

Soon after, the band’s name was changed to Zip Tang and the decision was made to start writing original material. The first album released in 2007 – Luminiferous Ether – gained some recognition with the track Tower Of Tuna and their interpretation of the Tarkus suite by ELP.

The next album Pank was warmly welcomed by critics and was nominated for best progressive rock album by the Grass Roots Grammys organization Just Plain Folks in 2009. Great reviews continued with the two follow up releases Feed Our Heads and Das Reboot. In the summer of 2015 ZT v2.0 released their fifth collection of tunes Private Shangri-La.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*