Newsfeed

Neal Morse: Announces great news…..

Neal Morse – Sola Gratia

Neal Morse states, «I`m so pleased to announce that my new solo prog concept album Sola Gratia will be available everywhere September 11th! Sola Gratia quickly came together at the beginning of this year and I’ve been fortunate to be able to work remotely with my dear friends and long-time collaborators Mike Portnoy, Randy George, Eric Gillette, Bill Hubauer, and Gideon Klein on this project».

«The title Sola Gratia of course has echoes of my 2007 album Sola Scriptura, about the life of Martin Luther, but was in fact originally the result of a simple misunderstanding between me and my wife, Cherie. I was talking to Cherie about debuting this new piece at Morsefest 2020, and she said she thought it would be good for me to do a solo album. However, I thought she said Sola album and – because some of the new ideas involved Paul’s aggressive pursuit of the early Christians, I could see a link to some of the themes of persecution in Sola Scriptura».

In the absence of You Tube link from the new album, here are the whole and extreme good album Sola Sciptura,

The music was recorded virtually in April 2020 at the height of the Coronavirus lockdown with long term collaborators Mike Portnoy (drums) and Randy George (bass): «It’s the first album we have ever made remotely: I sent them the basic tracks and asked if they wanted to rearrange things, but they just said ‘No, it’s great!’, so they just played to it and sent their parts back over. It wasn’t an easy way to make an album, but creating always has its challenges, no matter how you do it».

 As Morse explains, it was this process that decided that Sola Gratia was to be a Neal Morse album, rather than being credited to The Neal Morse Band: «With the Neal Morse Band, the whole band works together on the writing, and while Eric Gillette plays some guitar and Bill Hubauer has added some keyboards on this one, neither of them wrote – or is singing – on this album».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*