Newsfeed

Welkins Boreal: Ghost meets Sentenced…..

Welkins Boreal - Ashes

Welkins Boreal performs gothic metal reminiscent of its Finnish compatriots Sentenced, To/Die/For and Charon – with a hint of the rocking catchiness of Ghost. The fundamental elements of the music are catchy rocking melodies, heavy guitar riffing, melancholic keyboards and baritone vocals. The band was founded in 2018 by Finnish songwriter Teemu Kautonen as a follow-up to his former band Nattvindens Gråt.

On the new EP Ashes everything is organic: no drum samples, no autotune, no amp simulators, no MIDI.

Ashes is recorded in the old-fashioned style on magnetic tape with the apostle of analogue sound with producer/engineer Anssi Kippo at Finland’s legendary Astia Studio. Therefore, the playing and singing might not be perfect, but the producer and the band followed the philosophy of the feeling of the music outweighing robotic precision and a sense of danger being more interesting than predictable perfection. Ghost meets Sentenced – or how would you describe Apparition by Welkins Boreal?

Teemu Kautonen former band Nattvindens Gråt released three albums between 1995-2000 and played a European tour in 1997. Teemu Kautonen has also played with acts like Darkwoods My Betrothed, Furthest Shore and Wizzard. Welkin Boreal`s debut album Phantoms Of Yesteryear was released in 2019 as Teemu Kautonen’s solo effort. On the new EP Ashes, the line-up was augmented with Aki Koponen on guitar and Toni Paananen as session drummer.

Ashes contains three Atmospheric Gothic Metal songs that vary in style from the raw heaviness of Are You A Witch? to the epic and progressive Triumph Of Steel to the catchy melodic title track.

In fact, the EP features the first brand new songs Teemu Kautonen has written since 2001, given that the debut album Phantoms Of Yesteryear comprised of completely revised and re-recorded versions of old Nattvindens Gråt songs.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6868 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*