Newsfeed

Days Beween Stations: With name after a Steve Erickson novel…..

Days Beween Stations - Giants

Days Between Stations is the creative musical partnership between guitarist Sepand Samzadeh and keyboardist Oscar Fuentes. 21 September the two piece will release their third album Giants. Guest musicians on the new album are pretty well-known musicians as Billy Sherwood (Circa:, Conspiracy, Yes) – drums, vocals, bass, Colin Moulding (XTC) – vocals and Durga McBroom (Pink Floyd, Steve Hackett, Dave Kerzner with vocals.

Days Between Stations is the creative partnership between guitarist Sepand Samzadeh and keyboardist Oscar Fuentes. The duo came together in Los Angeles in November 2003, and named the band after the 1985 novel by Steve Erickson. The band’s sound – Samzadeh calls it art-rock, Fuentes labels it post-prog. The influences of Pink Floyd and King Crimson along with Peter Gabriel are probably foremost in the music of this band.

In fall 2003, Sepand Samzadeh placed an ad in a local magazine and Oscar Fuentes responded. The two began composing music and Fuentes suggested a very fitting name for the band, Days Between Stations. –the name of a novel Fuentes had read.

In 2004, Fuentes and Samzadeh sent Bruce Soord, leader of the British band The Pineapple Thief, a CD with nearly an hour’s worth of mostly improvised material. Soord used some of this material as the basis for the song Saturday on The Pineapple Thief’s 12 Stories Down.

To help flesh out their sound in the studio, the band contacted former Young Dubliners drummer Jon Mattox in 2005. Mattox joined in as drummer and co-producer. The band further enlisted guitarist Jeremy Castillo, Argentinean-born bassist Vivi Rama, sax player Jason Hemmens, singer Hollie Shepard, trumpeter Sean Erick and trombonist Kevin Williams. Samzadeh’s uncle Jeffrey Samzadeh, who sings traditional Iranian classical music, also sang on the track Requiem For The Living.

Their eponymous debut CD was released in October 2007 on Bright Orange Records to worldwide acclaim, and was considered as one of the best albums of the year.

In 2008, Fuentes and Samzadeh began working on their sophomore album. In 2012, Fuentes and Samzadeh, looking for a vocalist for the project, got introduced to Billy Sherwood. Although the music was written by Days Between Stations, Sherwood co-produced the album with Fuentes and Samzadeh and co-wrote the lyrics to the songs. Sherwood also helped arrange the song The Man who Died Two Times.

Peter Banks was the second to be brought into the project. Banks had praised the band on their debut album and became and instrumental force on two songs, Eggshell Man and In Extremis. Next came Tony Levin, originally to play on Visionary, playing bass on the entire CD. Rick Wakeman and Colin Moulding delivered their contributions simultaneously, to Eggshell Man and the Man Who Died Two Times, respectively. Paul Whitehead was also sought out to paint the artwork for the album.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*