Newsfeed

Tangent: With humorously cynical look into the way technology….

Tangent – The Tower Of Babel

The Tangent launch video for The Tower Of Babel; second track taken from the album Auto Reconnaissance. The video is filmed with each band member remotely. The song is described as a kind of Steely Dan in a more prog direction! Nice and precise description!

Andy Tillison comments: «The Tower Of Babel’ is a new field of work for The Tangent, a real attempt to do the kind of highly complex popular song that Steely Dan excelled at. It seeks to appeal at as many levels as possible whether for the subtle chord structures, instrumental solos or for the catchiness of the choruses. It’s probably the first time the band ever wrote something with a specific view to it being a single release».

 «In the end, the four minute song took longer to write than either of the two epics that it shares the album with. The song is a humorously cynical look into the way technology has helped Bureaucracy become even more invasive in our lives, from Tick The Box job application forms – to directed advertising – via phone calls which tell you to use the website instead».

The Tangent, the progressive rock group led by Andy Tillison, recently announced the release of their 11th studio album ‘Auto Reconnaissance’ on August 21st, 2020. The follow-up to 2018’s Proxy, sees them continuing the band philosophy of celebrating the golden age of prog, whilst bringing it to the present and exploring new paths for the music to take in the future. The track Life On Hold,

On Auto Reconnaissance, they bend that philosophy to their will, taking in prog rock foot stomping, sublime Jazz, humor, narrative, a modern R&B love song, funk/soul and a 28 minute long emotional epic about the band’s home country of England.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7227 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*