Newsfeed

Countless Skies: Progressive brand of melodeath to new heights….

Countless Skies - Glow

Countless Skies is epic and somber metal from Hertfordshire, England. UK-based melodic death metal band Countless Skies have joined forces with Willowtip Records for the release of their newest album, Glow. The follow-up to 2016’s full-length debut New Dawn, Glow takes the band’s progressive brand of melodeath to new heights with richly-layered instrumentation, superb musicianship and raw emotion. Thematically, Glow is based on the album’s epic title track, a 20-minute opus split into three parts. The first single from Glow, Summit has been released,

The bulk of the album was recorded in the home studio of guitarist James Pratt. Pratt had this to say about the process: «It took a lot of learning and some expensive purchases, but it did have its upside. Not under the normal time constraints of being in a studio, we could take more risks, and get better performances from everyone. We also spent a lot of time adding more layers, harmonies, and even some extra instruments».

Glow was mixed and mastered by Juho Räihä of SoundSpiral Audio. Willowtip Records will release Glow November 6 on digipak CD, digital and vinyl formats.

Countless Skies burst onto the metal scene with their self-titled EP in late 2014. Blending progressive and darkly intense music influenced by their Scandinavian melodeath heroes, the EP received acclaim worldwide and began a flood of shows up and down their native UK with multiple highlights including an invitation to Bloodstock Open Air 2015.

Building upon their rapid momentum, the band soon caught the attention of Kolony Records, a deal was signed and the band began work on their debut full length. New Dawn was released June 2016 and was praised «as an effortless display of bravado and musicianship in ways that I can’t soundly describe», by USA’s New Noise Magazine and «an impressive debut» from the UK’s Metal Hammer. «Countless Skies have what it takes to really blossom in to something original and beautiful… a band with great skill and even greater potential»,stated Zero Tolerance Magazine.

With applause the world over following the release of New Dawn, the band embarked on a UK tour with Finland’s Whispered. Several shorter tours followed including their first stints abroad, appearing at multiple European festivals such as Dark Troll Festival, Skaldenfest, and MetalDays.

Countless Skies is: Ross King with vocals and guitars, James Pratt with guitars, Phil Romeo with vocals and bass and Nathan Robshaw with drums. Guests/Session Musicians:Arianna Mahsayeh – Cello (Track 2 & 5), Marcello Ciciriello – Piano (Track 1, 4 & 5), Anthony Trimming – Choir (Track 2), RJ Learmouth – Choir (Track 2) and Vicky Harley – Choir (Track 2).

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*