Newsfeed

Sloth Metropolis: Was immediately blown away…..

Sloth Metropolis - Humanise

Sloth Metropolis is a musical mythology & ongoing sloth-themed rock opera told in prog, psych, folk and paper mache. Humanise is the new album from Sloth Metropolis, released by Bad Elephant Music on 18th September 2020. The track Band Together.

Sloth Metropolis formed in Glasgow in 2012. With The Sloth Of The Metropolis its mascot, the members are Alastair Milton on keyboards, Peter Fleming on bass, Steve McNamara on drums and Calum Calderwood on electric violin and vocals. Joining the musicians on stage, a host of masked guest acolytes add a flair of musical, acting, and ritual expertise.

The band’s influences range from Gong to Van Der Graaf Generator to King Crimson. They have shaped a trilogy of concept albums and an EP that weave their musical mythology with prog, psych, folk, and heavy rock, including dueling distorted electric violin and keyboard solos with dramatic twists in song structures and sharp, narrative lyrics.

Live performances spectacularly showcase the vivid drama, encouraging audience interaction with significant use of props and costumes. Calum Calderwood states, With a host of masked guest acolytes add a flair of musical, acting, and ritual expertise. «Our new album Humanise is the most creative and cohesive we’ve done so far, and definitely the proggiest so Bad Eelphant Music are the ideal fit!».

«I first heard Sloth Metropolis at The Prog Before Xmas in December 2018», says BEM’s Martin Hutchinson. «I was immediately blown away by their brilliant symbiosis of grunge and psychedelia – and by how bloody young they were! Add in the fact that Calum Calderwood bought me a beer and I was sold!». Live at Shabby Road,

Track list: Next Page, Band Together, Human1se, Humani2e,Humanis3, Hum4nise.

Line-up: Alastair Milton – keys & sax, Calum Calderwood – electric violin & vocals, Peter Fleming – bass & backing vocals, Steve McNamara – drums and percussion.

Guest musicians: Alistair Homer – trumpet, Eilidh Harris – backing vocals, Nick Gaughan – synths & backing vocals, Randolph Edwards – backing vocals & sloth personifications.

Facts: Music by Sloth Metropolis, lyrics by Calum Calderwood, recorded at 16 Ohm Studio by Tommy Duffin, mixed by Omar Aborida and Mastered by David Elliott.

The track Forest from the album Origins

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*