Newsfeed

Wobbler: With youthful approach to the classic prog era…..

Wobbler – Dwellers Of The Deep

If there is one band who has captured the sound of the golden age of Progressive Rock (1969 – 1975) without sounding regressive or copycat, it is the Norwegian band Wobbler. The band has always had an energetic and youthful approach to the classic prog era, and has managed to blow new life into the genre.

 Wobbler´s fifth offering is an exciting blend of carefully planned and jammed material that encompasses everything the band has done up to now. Dwellers Of The Deep consists of four distinctive pieces and is a broad looking glass into Wobbler´s creative whims and playful exuberance. The album showcases the band´s mastery of dynamics and flow, with passages and themes veering from the scenic and serene to the downright rocking.

On the final track, Wobbler is in full blast, with a 19 minutes suite taking the listener through aspects of the darker sides of Wobbler´s sound!

 The lyrical themes on the album deals with human emotion, and the ongoing struggle between juxtaposed forces within the psyche. An introspective voyage among the realms of memories, feelings and instincts, where the light is brighter, and the dark is darker.

The concepts of wonder, longing and desperation permeates the histories told, and the currents from the deep are ever present.

The production is open, detailed, warm and punchy, making the soundscape put together by the now seasoned sound alchemist Lars Fredrik Frøislie to an aural feast. New musical directions further the quintet’s burgeoning aural idiosyncrasies and solidify the band stature as one of the most exciting and interesting bands on the global music scene, independent of genre.

Discography:

Hinterland”(The Laser’s Edge, 2005)

Afterglow (Termo Records, 2009)

Rites At Dawn (Termo Records, 2011)

From Silence To Somewhere (Karisma Records, 2017)

The new album is recorded at LFF Studios and Vilthagen Studios, and the music is for fans of Yes, King Crimson, Gentle Giant, Van Der Graaf Generator.

Tracklist,

 By the Banks

 Five Rooms

 Naiad Dreams

 Merry Macabre

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*