Newsfeed

Whitewater: Tewkesbury based progband…..

Whitewater – Dark Planet

Dark Planet is a two-part Russian science fiction film directed by Fyodor Bondarchuk, but also the new album by the band Whitewater is called Dark Planet. Whitewater are a UK based progressive rock band. Influenced by a wide range of bands such as Pink Floyd, Porcupine Tree, The Pineapple Thief, Supertramp, Future Sound Of London, The Orb, Orbital, to name but a few, they blend all eras of progressive rock to create soundscapes full of atmospheric layering. Dark Planet will be released I the middle of next month. Listen at the title track Dark Planet at Bandcamp.

Whitewater was formed in February 2013, Whitewater are a Tewkesbury based progband created by Stuart Stephens and Paul Powell. Powell and Stephens met around 2010 and soon realized that they had a shared passion for rock music, old and new, not just to listen to but to perform. Shortly after meeting they decided to set up a rock covers band, playing the sort of classic and modern rock covers that you generally didn’t hear. This project was short lived lasting only around 2 years.

After the covers band finished Stuart Stephens started experimenting with ideas, samples and sounds. Having always been a fan of progressive rock from as far back as he can remember and with a liking for the more modern ambient sounds of bands such as The Orb, Orbital and The Future Sound Of London to name a few, there was a transition from the standard rock that had been played to the more progressive sounds of what was to become Whitewater.

After a few samples and a few late nights the start of a song had appeared. Paul Powell had no idea what Stephens had been working on until Stuart Stephens asked him to take a listen to a track he had the beginnings of, Paul Powell played a drum line down for the track that would become the first song from the album The Sound Of A Galaxy Smashing, and so Whitewater was formed.

Whitewater are Stuart Stephens and Paul Powell.

with:
Mike Kershaw – vocals (2, 3, 8)
Gareth Cole – guitar (3, 6, 9, 10
Clare Stephens – backing vocals (3)

All tracks written by Whitewater except:
2, 3, 8 – lyrics by Mike Kershaw
3, 6, 9, 10 – guitar parts composed by Gareth Cole

Written, produced and recorded at The Madhouse
Cover artwork by Marc Payne .

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*