Newsfeed

Sealand Airlines: With epic, bizarre, unpredictable tales….

Seland Airlines – Sealand Airlines

Ukrainian progband Sealand Airlines teamed up because they wanted to tell stories in their own way: a musical way. Epic, bizarre, unpredictable tales are combined with an experimental, genre-crossing sound. The track Revenge,

Sealand Airlines are the result of four musicians with different tastes, getting together to create something unique and unexpected. Four wannabe journalists with a taste for telling stories in their own way. Their songs are filled to the brim with science fiction, action and allusions to cinema and pop culture; set to the sound of a mix of 70’s rock, 80’s synthesizers, jazzy Rhodes and organs, bass riffs with layers and inventive drum patterns.

Every different element is brought by each bandmate’s own, personal taste; prog, kraut, psychedelic, hard rock, electronic, synth-pop, and even some pure pop motifs are just a few of the influences that can be listed. The wide array of inspiration allows for the unexpected mix of sounds and impressions, taking the listener for a musical journey through each of their tracks.

The band finds their lyrical inspiration in their fascination for movies and pop culture, using two main methods for creating their thought out lyrics. The first one is more certain, dynamic and action-packed, based on B-movies and science-fiction with doses of surrealism. The second one is more symbolic with intelligent puns and allusions to the culture, literature and recognition of classic or art-house movies.

The band’s self-titles debut will be released by The Sign Records on November 27th, 2020. A cross genre album consisting of 8 tracks; each one exploring a different theme or sound.

Sealand Airlines line-up: Andrii Davydenko – Keyboards, backing vocal, Mykhailo Kanafotskyi – Guitars, Artem Bemba – Bass, vocals, keyboards, violin, flute and Iurii Khomik – Drums, percussion, backing vocal.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*