Newsfeed

Marco Ragni: Asking for a Farfisa keyboard at six….

Marco Ragni - If

Magno Ragni is an Italian multi-instrumentalist, songwriter and producer, and his eight solo album If is due out 28 November. On Ragni`s last album Ocean Of Thought he collaborated with Bjørn Riis. It must have been exciting and very successful!

 Marco Ragni and Bjørn Riis recorded a single for the new album If. The song entitled Carnival Of Ghosts was written by Marco Ragni and the lead guitar was played by the great Bjørn Riis, excellent musician and founder of the Norwegian band Airbag.

Line-up:

Marco Ragni: Acoustic guitar, keyboards, bass, soundscapes., Bjørn Riss (Airbag): Lead guitar, Altin Gjoni: Electric guitar, Fabio Ramirez: Bass and Maurizio Antonini: drums.

Marco Ragni’s musical history dates back to 1975, when, at the age of 6, he discovers his passion for music by asking  for a Farfisa keyboard as present. The love of singing comes only later, fascinated by the vocal harmonies of the Fab Four, the legendary Beatles. At the age of 17, attracted by the California hippie scene of the late sixties and the sound of Pink Floyd and all progressive rock of 70s, he recorded his first tracks of psychedelic music, and his early records, including Kaleido (1987) and Illumination (1988). In 1990 he joined the band Deshuesada, which will deeply mark his artistic evolution, leading to the recording of 2 albums of psychedelic pop and to several gigs in Italy from 1992 to 19 https://www.youtube.com/watch?v=-HyktmGWJK0&feature=youtu.be 98.

After a couple of years as a soloist, albeit without significant productions, in 2000  he was approached by a rock band, the Quartafila, which later changed its name to Heza. Three studio albums, a recording contract with the Red Led in Milan and many gigs, resulted in a significant leap in quality. From 2007 to the end of 2008 he plays with the Mokers, a funk psychedelic rock band and he records an album called Don’t Forget The Music. In January 2009 he decided to officially launch his solo career, having gained sufficient experience in both music composition and singing. He dove into the study of new recording techniques and honed in his artistic skills.

After having composed about a hundred songs, he decided to found a record label conveying all his musical ideas. In late summer of 2009, Crow Records, his independent label, was born and in the spring of 2010 he released his first solo album In My Eyes containing 14 psychedelic pop tracks. A live album Marco Ragni Live At The House Of Thunder comes out in August 2010, recorded in Switzerland and performed with his band called Velvet Cactus. Tireless and visionary, 4 months after the release of the album, he begins to work on a new trip titled 1969 released in the fall of 2011. The rest is music history at its best!

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7433 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*