Newsfeed

Dismal: With new gothic musical fairy tale….

Dismal – Quinta Essentia

Piedmont wine is the selection of Italian wines made in the Piedmont region in the northwestern corner of Italy. The most famous wines from the region include Barolo and Barbaresco. They are made from Nebbiolo grape and can be described as precious drops.

The band Dismal from Turin in Piedmont has for the fans a fantastic and precious music! Dismal started out as a Gothic/Black/Doom band. Dismal is an Italian band formed in 1995. After 4 full length albums, the band is now ready to unleash their fifth new concept-album Quinta Essentia, another Gothic Dark Opus. There are actually at least 15 band named Dismal.

5th Album from the Italian Dark Gothic Masters Dismal, celebrating 25th years of Activity. Quinta Essentia is another very good album of classical symphonic music mixed with doom metal, darkwave, neofolk, waltz and… tango! Quinta Essentia is the new gothic musical fairy tale of Dismal- The Waltz Of Mind artistic project.

Rossana Landi – vocals & double-bass

Bradac – piano, synths, orchestrations & percussion

Daniel Porfido – 8 strings electric guitar, classic guitar

Lautaro Acosta – violin.

Track list:

1. Gold Leviathan Part I, II (6:50)

2. Turin Black Light Act I, II, III (11:09)

3. Alma Mater (Alchimia Della Natura) (6:07)

4. Mind & Randomness (6:43)

5. Hermes The Thrice-Greatest (7:27)

6. Beyond The Matter (4:56)

7. The Big Bang Is My Light (5:12)

8. Pale Blue Dot (4:24)

9. Leviathan of Gold Part III Become… (4:47)

The first album from Dismal was released in November 1998 for Pagan Moon Records, titled Fiaba Lacrimevole – like a red bleeding rose in a glacial desert. This debut album was an immediate success and soon it became a top selling album for the Label. In September 2002 Dismal signed a long term deal with Aural Music Group, co-founding Dreamcell11, a division of Aural Music in order to follow and to promote the band artistically and commercially.

Within the end of 2002 the band entered the Gulp Studio by Marco Calliari to record their second Album titled Rubino Liquido – Three Scarlet Drops… using a 12-elements orchestra. Described as a mix of claustrophobic and essential drum parts, waltz and tango mixed with baroque and orchestral sound.Miele Dal Salice is the third album released in 2006, the band dedicated a lot of time to this record, full of bizarre and intense tones.

Link:
Bandcamp

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*