Newsfeed

Airbag: Released on both black and white vinyl…..

Airbag – The Greatest Show On Earth

Following in the series of remastered, top end re-issues of Norwegian prog act Airbag’s catalogue, we present you The Greatest Show On Earth. Originally released in 2013, this was the follow-up to the bands critically acclaimed 2009 debut album Identity, and 2011 album All Rights Removed.

Having established themselves with a solid fan base as one of Norway’s leading progressive rock acts, TGSOE was the first Airbag album to be released directly on vinyl, on both black and white vinyl. With a total run of just 1100 units, this pressing has been sold out for many years.


The album sees Airbag continuing their journey through atmospheric soundscapes and serious topics, creating cinematic pictures and bringing out emotions, pulling the listener into their world. They’re still giving us the Airbag sound, and this time the album is a bit rougher and with some heavier parts. ‘The Greatest Show on Earth’ is a great step forward for Airbag, and adds new elements to the delightful Airbag universe.


Bjørn Riis (guitars), Asle Tostrup (vocals), Henrik Fossum (drums), Jørgen Grüner-Hagen (keyboards) and Anders Fossum Hovdan (bass), together with engineer and co-producer Vegard Sleipnes, have with The Greatest Show On Earth managed to raise the music of Airbag to the next level and even brought more characteristics to their sound. It took about 18 months to finish this record, but quality and musical craftsmanship are the essence in this production.

Link:
FacebookAbout Ulf Backstrøm (7425 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*