Newsfeed

Final Dawn: expressing their frustrations and painting a dark picture….

Final Dawn - Minä Olen Pimeys (I Am Darkness)

The track Til The Bitter End is the first taster from Final Dawn and their upcoming album Minä Olen Pimeys (I Am Darkness).

Final Dawn deliver a combination of death, black, doom and progressive metal, expressing their frustrations and painting a dark picture of where we’re all heading when it comes to the way we’re living. Stories of stubborn and unbreakable attitude are also present, featuring a diverse collection of sounds, from tight aggressive outbursts to epic stores guided by slow elements. The Fisherman stands among the most special tracks, paying homage to a lost friend who loved the sea and fishing, and fell through the ice during the winter.

The album kick off with a a heavy and not at least dark sound and when the riffs appear the music is more focused on melody. The black metal screams are present here and there and add mystic to the music in a nice way. Tremolo picking and blast beast are used effectivelu\y and nice, and even some spoken words add value to the music.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*