Newsfeed

Celestial Season: Cult band with cult albums…..

Celestial Season – The Secret Teachings

Some band only disband into the mist and suddenly they are back, and Celestial Seasons is one og such band. Nearly 20 years after their last effort, Celestial Seasons is back with their new album The Secret Teachings rleased six days ago. The track Lunar Child is slow progressive track. and an continuation of a twenty-five year old song according to bassist and drummer Jason Köhnen said is a continuation of a song from 1995.

Köhnen continue, «Lunar Child is one of our favourites off the new album and it’s the cosmic sequel to the legendary Solar Child track from the Solar Lovers album. The video is a kind of abstract story covering existentialism, death, life in the universe and our place in it».

«Which are in some form a strong basis of the themes covered in The Secret Teachings, although we have worked towards a more central theme of hope as the main element on the album».

Celestial Season was formed in the early nineties, the Dutch group attained international acclaim with their first two full-length albums, Forever Scarlet Passion from 1993 and Solar Lovers from 1995, both still regarded as seminal doom-metal releases right next to Anathema’s Serenades, Paradise Lost’s Gothic and My Dying Bride’s Turn Loose The Swans.

A mix of the Forever Scarlet Passion and Solar Lovers line-ups re-grouped to create what they labelled as the Doom Era’line up;  with Stefan Ruiters back on vocals, Lucas van Slegtenhorst on bass, Olly Smit and Pim van Zanen on guitars, Jason Köhnen on drums and Jiska Ter Bals back on violin and Elianne Anemaat on cello.

Together, they’ve created and recorded an hour-long musical journey that not only recaptures the magic and splendor of their early years but also shows a masterful and well-balanced collaboration between seven talented and experienced musicians.

The seeds of this new album have been growing and cultivated for many years, and there were many reasons to complete the full cycle, initiated so many years ago. It is a personal album but also a big thank you to those dedicated fans that have supported us all these years. Says the band about this new album.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*