Newsfeed

Asia Minor: Prog legend with new album and back catalogue reissue…..

Asia Minor – Points Of Liberation

The third album of the reformed Franco-Turkish band is entitled Points Of Liberation and is a true international progressive legend. Plans includes the reissue of the bands back catalog as well.

Fantastic news for AMS Records, which welcomes the upcoming new album by sia Minor, the reformed band plus the reissue of its two records dated 1979 and 1980, much loved by progressive lovers from all over the world. The third record of the legendary Franco-Turkish band is scheduled for the first months of 2021. It will be a new flagship for AMS, not new to host foreign bands in its catalog such as All Traps On Earth or celebrities from the 70s as Raccomandata Ricevuta Ritorno, Locanda Delle Fate or Maxophone.

Asia Minor is a Franco-Turkish progressive rock band, led by two Turkish musicians who settled in Paris as students back in the 70’s: Setrak Bakriel AKIREL (vocals & guitar) and Eril Tekli (flute & guitar). Their early music revealed influences such as King Crimson`s In The Court Of Crimson King, Jethro Tull`s Stand Up and Camel, Focus and Jade Warriors first albums.

Their brilliant Progressive Rock is deeply mixed with rhythms and atmospheres from traditional Turkey’s music. Crossing The Line (1979) and Between Flesh And Divine (1980) are generally considered as some of the best international successes for the genre. Beautiful themes, strong and original, are intricate with subtle arrangements, enhanced by a nostalgic and soulful singing. Flute’s nervous and airy parts underline guitar’s raucous or lyrical notes. A melancholic and sometimes furious music, with texts mainly written in English (and occasionally in Turkish).

Spurred by the unwavering support from fans around the world, the band decided to reconvene in 2013, giving live concerts and composing new music featured in their forthcoming 3rd album Points Of Libration. Keeping the band’s distinctive mix between Western & Eastern influences, this new album is proof that after so many years, Asia Minor remains faithful to its style and has lost nothing of its creativeness, stamina and originality. In addition to the 2 original members, the current line-up includes Evelyne Kandel on bass, Micha Rousseau on keyboards and Julien Tekeyan on drums.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (4780 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*