Newsfeed

Averted: Paints stories of painful journeys but also of forgiveness…..

Averted - Sacrifice

The band Averted paint stories of painful journeys and also of forgiveness. The Sacrifice video directed by Sebastian Taguiang, special thanks to Sandra Mila (Artistic direction), Michael Hegarty (Camera Dept). Music on Averted`s debut EP Silenced is produced by Jack Stephens (Bloodshot Dawn, Mask of Judas)..

Track list:

1. The Plea

2. Silenced

3. Vaecordia

4. The Curse

5. Sacrifice

6. Absolution

Emotional, powerful and compelling, Averted’s debut is a storytelling experience which is heavy and foreboding, but also conveys a message of hope, defiance and resilience. Singer Syhem Angel explores different vocal techniques, alternating from intricate melodies to relentless screams, giving a voice to the different characters that are explored throughout this first release.

The vocals are backed up by the catchy riffs and fun solos of Jamie Stevens, playing both rhythm and lead guitars. The aggressive and heavy bass lines of Logan Adshead complement the prog-inspired guitars, all solidly supported by Merlin Angus Parr on the drums, who delivers a solid and groovy foundation for the band.

Averted is a UK Metalcore/Prog Metal formed in Southampton by Jamie ZStevens and Merlin Angus Parrin April 2018, it started as a side project for them to explore the techy side of metalcore. They co-wrote a few songs before they started looking for other members and were joined by Logan Adshead and Syhem Angel  in 2019. In June 2019 they started writing their first EP Silenced, as all members of the band live in different cities the whole process was done remotely in their respective home studios and the 6 songs were completed in a few months.

In October 2019 they began to record their debut EP with producer Jack Stephens (Bloodshot Dawn, Mask of Judas) which was shortly followed by shooting a video with Sebastian Taguiang. The band is now patiently waiting at home until they can bring their songs on stage (when it is safe to do so!) and are using this time to work on a first album.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*