Newsfeed

Eye 2 Eye: Following the path of groundbreaking bands…..

Eye 2 Eye – Nowhere Highway

Eye To Eye is one of the leading members of French symphonic prog, following the path of groundbreaking bands like Mona Lisa, Atoll or Pulsar. Their bombastic compositions are often enriched by 1980s neoprog riffing and Pink Floyd style psychedelia. The album Nowhere Highway was released yesterday.

Eye 2 Eye was formed in 2003 by Didier Pegues (drums) and Phillipe Benabes (keyboards), who remained the only constant band members through a steady series of lineup changes. Four albums were released to date, the debut album One in Every Crowd in 2006 under the moniker Eye To Eye, which had to change because a band with that name already existed in the United States. The band explain: “We don’t do the same kind of music, but they asked us to change a little bit our name because one of their fans bought One In Every Crowd, thinking it was their new album!!!!! Drummer Didier Pegues and keyboardist Philippe Benabes originally played with AND.

After a lengthy break, as usual between their releases, a new opus is ready to be presented to the audience and it has become close to a masterpiece!

This concept album develops the story which begun with Ghosts – Part 1 on the previous record The Light Bearer. The track told the story of a musician who lost his inspiration and tries to find it again inside bottles of Whisky. Glass after glass he sinks into a coma that leads him to the Nowhere Highway!

There, his caught in an incessant fight between his old ghosts and his Muse, the positive and negative side of what drives an artist and inspires his creativity. Eye 2 Eye called for help from a good number of guests to tell the story, not least Jack Daly who was the singer on their second album After All… (2009).

Coming along with the release of the new album, there’ll also be a rerelease of their seminal album from 2011 The Wish, which had sold out fast and was unavailable for years.

1. Behind the Veil (Ghosts Part 2)
2. The Hidden Muse (Ghosts Part 3)
3. The Choice (Ghosts Part 4):
I. Strange Battlefield
II. A Light Appeared
III. Ghost’s Creepy Voice
IV. The Fight
V. No Compromise
VI. The Silent Shroud
4. Moons Ago (Ghosts Part 5)
5. Nowhere Highway (Ghosts Part 6)

Lineup:

– Jack Daly – Vocals

– Bruno Pegues – Guitars

– Philippe Benabes – Keyboards

– Etienne Damin – Bass, Guitars

– Didier Pegues – Drums & Keyboards

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (4706 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*