Newsfeed

Rick Miller: Inspired by Slaughterhouse Five…..

Rick Miller – Unstuck In Time

Rick Miller started out making relaxing, spacey, New Age type music, however over time his music migrated to a more progressive symphonic sound that brings to mind a blend of Pink Floyd and The Moody Blues. Progressive Rock listeners are pointed to the CDs starting with 2004’s Dreamtigers and those that follow for the symphonic progressive releases of Rick Miller. Now Miller are back with his fifteenth album Unstuck In Time.

The album have som very good guitar parts and the arrangement are creative and well-crafted. There are a fair amount of dark moods and fascinating atmospheres. The album is mostly written during the shutdown caused by the pandemic Covid pandemic this year. Many of the album track reflect this both lyrically an musically. The album title is a phrase taken from Kurt Vonnergut`s book, Slaughterhouse Five and is the inspiration behind the final and second longest track on the album. A haunting and dark album indeed with a hard edge the comes to the surface occasionally.

Miller states, «This is my most recent album, in the genre of what I would call Progressive Rock. That term defining (in my opinion), the type of music that was made famous throughout the 70s by bands such as Genesis, The Moody Blues and Pink Floyd. The music is soft, dark and melodic with the occasional a hardedge, because that’s the way I like it. So if your idea of prog is hyperventilating metal heads screaming dissonance in bizarre time signatures, then it is unlikely you will find anything of interest here. I do hope you enjoy though, and thanks for listening».

1. The Plague 12:20

2. State Of Emergency 05:13

3. Covid Concerto 03:17

4. Fateful Apparitions 07:12

5. La Causa 03:38

6. Lost Continuum 03:54

7. In Sync With The System 06:01

8. Broken Clocks 02:30

9. Unstuck In Time 11:34

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (5876 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*