Newsfeed

Looking-Glass Lantern: With the atmosphere of Victorian England…..

Looking-Glass Lantern is all about Graham Dunnington , an Englishman with a Classical background, who used to play for a Classical Rock band, propably this collaboration set the seeds of what was to come. He completed his PhD in Victorian Popular Music and the next step was to combine his studies with his love for Progressive Rock.

In 2013 he recorded and released his debut A Tapestry Of Tales, a work close to the lines of Genesis, The Enid and early Pendragon, playing all instruments and singing. The next year The Hound Of The Baskervilles was released, establishing Dunnington as one of the extremely talented composers of modern symphonic prog.

Three years ago Dunnington released the third album Candlelight And Empire and now the fourth album A World Of Great Invention and again Dunnington plays all instruments and all the singing.

Tracklist:

1. The World Came into the Home (6:02)

2. The Letter (4:14)

3. A New Freedom (4:49)

4. Inside a World of Wonder (10:42)

5. A Moment Captured (6:03)

6. The Great Tea Race of 1866 (16:49)

7. The Old Ways and the New Ways (6:43)

8. The Meaning of the Light (5:44)

Total Time 61:06

The music of Looking-Glass Lantern fuses classic progressive rock with the atmosphere of Victorian England, ans the new album is no exception!

By the end of the Victorian era the world had become interconnected by technologies in a way that would have been unimaginable in the previous century. This album takes a musical look at the question “what did the Victorians do for us?”

The eight songs consider a selection of inventions and new developments, and the changes these brought about in the day-to-day lives of ordinary people. There are songs about the affordable daily newspaper; the postage stamp; the bicycle; the department store; portrait photography; the demise of the tea clippers due to the advent of steamships; the industrialization of farming; and indoor domestic lighting.

Link:
Homepage

Om Ulf Backstrøm (6828 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*