Newsfeed

The Fallen Prophets: Interweaving new styles and influences for a fresh take on extreme metal…..

The Fallen Prophets - No End In Sight

The Fallen Prophets is a 4-Piece Death Metal band from Cape Town.

There is no rest for the wicked, and even the lockdown in South Africa has not stopped The Fallen Prophets from crafting two releases. While Relentless Killing Motivation followed the band’s established path of brutal death metal, this EP – entitled No End In Sight – has taken the band to a new level of composition, interweaving new styles and influences for a fresh take on extreme metal.

This inclusion of new styles makes for intriguing listening – opener Dead But Still Alive blends black metal melodies into a Benighted or Aborted-style, while The Beast brings latter-day Black Dahlia Murder into the fold. And no EP based lyrically around an entity bound and cursed to destroy all life forms would be complete without some film samples, a collage of which is used to great effect on Believe.

The EP is also stacked with guest solos, each an attempt to outdo the others in intensity and technicality. Kriss Xen of compatriots Vulvodynia leads the charge on single Dead But Still Alive, though each solo, whether from local acts or international legends (such as Ivan Meathook of Blood Red Throne), is ridiculous in its own fashion.

That’s not to say that the band themselves cut the guests any slack – drummer Dylan Haupt puts his kit through black metal-intensity paces, while the axemen lay down groove after groove, with one highlight on the title track. Vocalist Pieter Pieterse is a dead ringer for Sven de Caluwé and Julien Truchan at times, and at others pushes through his own unique screams, grunts, and growls.

In all, No End In Sight is an exceptional and exciting development in The Fallen Prophets’ camp. Fans of extreme metal in the vein of Cattle Decapitation, Benighted, and Aborted will get a lot of spins from this.

The album was released on December 11th.

Track listing:

 1. Dead But Still Alive (feat. Kriss Xen of Vulvodynia)

2. Killing the Last Savior

3. The Beast (feat. Justen Hosken)

4. Believe (feat. Ivan Meathook of Blood Red Throne)

5. No End In Sight (feat. Oliver Saggerson of Bulletscript)

6. Deception (bonus track feat. Warzy)

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6843 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*