Newsfeed

Jakethehawk: Appalachian Desert Rock…..

Jakethehawk - Hinterlands

Pittsburgh heavy rockers Jakethehawk release a post-metal infused second track taken from their new album Hinterlands, due out February 19th on Ripple Music. Get into the dark and dramatic convolutions of June.

Heirs to the expansive psych-fuzz explorations of bands like Bask, Howling Giant and ASG, Jakethehawk merge the classic, riff-centric sound of proto-metal’s pioneers with the textures of psychedelic rock and progressive rock. They also draw heavy influences from the lush, wooded river valley they call home and its rich folk music tradition, embracing the oxymoronic moniker «Appalachian Desert Rock», because it sums their sound up perfectly (and they like it). Fresh-sounding, self-reflective and definitely inspiring, Hinterlands won’t let you unmoved. The track Counting,

Tracklist:

1. Counting

2. Ochre and umber

3. Interzone Mantra

4. Still Life

5. Uncanny Valley

6. June

Formed in 2016, Jakethehawk has always sought to synthesize the classic, riff-centric sound of proto-metal’s pioneers with the textures of psychedelic rock and progressive rock. Additionally, heavy influence is drawn from the band’s home turf – both from the lush, wooded river valley and from the rich tradition of folk music that still blossoms here. Really, it would be disingenuous for a band from this place to call themselves desert rock; much as the landscape and the culture shaped the music of the Palm Desert scene in the early 90’s, so too does Jakethehawk embrace the influence from their homeland. The band embrace their self-given, oxymoronic moniker, «Appalachian Desert Rock», because, they feel it sums these things up; but more importantly than that, they like it. 2020 sees core members Huxley, Lober and Lober adding guitarist and sometimes vocalist Josh Emery to the band as a permanent member to expand their sonic palette in both a live and studio setting.

Jakethehawk line-up:

John Huxley — Vocals, Guitars, Keyboards

Jordan Lober — Drums

Justin Lober — Bass, Vocals

Josh Emery — Guitar, Vocals

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*