Newsfeed

Caligonaut: Wth a person’s catharsis and transcendence of a memory…..

Caligonaut - Magnified As Giants

Caligonaut is a solo project from guitar player and singer Ole Michael Bjørndal, known from Norwegian prog bands Oak and Airbag. The project features performances from members in Wobbler, Pymlico and Airbag. Bjørndal has composed the music, written the lyrics and also performs lead vocals. The track Magnified As Giants,

Caligonaut announces the release of the first single and video for the title track from the debut solo album Magnified As Giants on February 5th 2021. The music video is by photographer Anne-Marie Forker, known for her work with Marillion. The song Magnified As Giants features backing vocals by Andreas Vilthagen and mellotron/keys by Lars Fredrik Frøislie from Wobbler.

The core of the song features an acoustic guitar in Robert Fripp’s New Standard Tuning and Bjørndal’s vocals. Bjørndal then adds several layers of electric and 12-string guitars, all tuned differently, which produces harmonies reminiscent of early Genesis and Led Zeppelin. In the middle part of the song Wobbler members Andreas W. S. Prestmo and Lars Fredrik Frøislie perform backing vocals and Mellotron and Moog, respectively.

 Bjørndal says: «The story in the song is about a person’s catharsis and transcendence of a memory of a relationship that meant a lot, but is now holding them back». Forker’s video reflects this story. The vocals include a powerful, ear-catching refrain and beautiful harmonies arranged by Prestmo.

The song is the shortest of the four tracks on the album, which belongs within a classic prog rock landscape inspired by the guitar and bass work of King Crimson, Pink Floyd, Genesis and Rush, but blended with the more modern sounds of Tool and Opeth.

Caligonaut is a word composed of the Latin words for mist/dimness, caligo, and traveller/navigator, naut, lyrical themes that are also prominent on the album. The single’s artwork was created by visual artist Marte Bjørndal. The album is mixed by Lars Fredrik Frøislie and mastered by Jacob Holm-Lupo.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6221 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*