Newsfeed

35 Tapes: Using all the prog tricks in the book….

35 Tapes - Home

 Tries to recreate some of the good feelings from the seventies….

35 Tapes plays music inspired by progressive rock from the seventies. The band tries to recreate some of the good feelings this music gave us at that time.

Melodic prog rockers, 35 Tapes from Oslo, Norway, are ready to release their sophomore album Home due out 12/2. And Undertows is the first taste from that album. Undertows is a song using all the prog tricks in the book;a floating intro, interlocked rhythms/ostinatoes, lush mellotrons, guitar riffs, a melodic vocal part, a 12 string section and a majestic ending.

The lyrics are (as is often the case in the 35 Tapes world) wide open for interpretations. However, a pointer for Undertows could be sitting on a plaza in a city in southern Europe with a glass in hand and slowly watching people passing.

The iconic sound of a Mellotron, with its 35 tape rolls, made lifelong impressions on many a young soul inthe mid to late 70’s. Including the members of 35 Tapes. When they now, as mature men, take their life-long obsession with music seriously, the band 35 Tapes is the result. 35 Tapes are based on the sounds, tones and instruments we all once learned to love. The band’s dogmaisthis: not too many notes, but the right ones – not fixed chords, but floating, open chords—not virtuoso, but true.

Tracklist:

  1. Undertows
  2. Wave
  3. Well
  4. Onward
  5. Walk
  6. Epilogue

Line-up:

Morten Lund: Guitars, Lap Steel, Keyboards, Vocal

 Jarle Wangen, Bass, Guitars, Vocal

 Bjorn Stokkeland, Drums

Andreas Eriksen, Perch

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*