Newsfeed

Phantom Scimitar: Ponders the mechanics of the Universe…..

Phantom Scimitar - Electric Nemeton

Phantom Scimitar is a four-piece psychedelic art rock band from the DC/Baltimore area, where they’ve regularly performed original music at regional venues since 2017. With the aid of kaleidoscope and fractal animations, Phantom Scimitar provides a memorable audio and visual psychedelic journey! Lyrically they explore ancient civilizations and ponder the mechanics of the Universe.  Electric Nemeton is their sophomore album and that album was released some weeks ago.  

Tracklist:

1. AZ1M (4:14)

2. The Fish (3:56)

3. Phantom Scimitar (5:49)

4. The Fountain Of Enkidu (7:25)

5. Moon Illusion (5:37)

6. The Gods Of Frost (6:16)

7. Celestial Mapper (5:25)

8. Something Ends The World (5:50)

9. Icons Of Man (7:22)

10. Stars (4:00)

Total Time 55:54

Drawing on influences as varied as The Sword, Pink Floyd, and Jethro Tull, Phantom Scimitar brings an auditory experience unlike anything else coming out of Laurel, MD. Experiencing large success in the live circuit prior to the pandemic, Phantom Scimitar moved to the recording studio after COVID-19 halted touring for most bands, and immediately got to work, completing the entirety of their second album, Electric Nemeton, between March of 2020 and January of 2021.

They spilled onto the DMV psychedelic rock scene with fervor in 2017, and Phantom Scimitar comes ever-ready to bliss your eardrums. Blending philosophical poetry with quality musicianship, all mixed with a healthy dose of feedback and flange, Phantom Scimitar reminds us of a time when bands were making music to push the boundaries of the art medium as far as it could go, a la The Electric Prunes and The Grateful Dead.

Line-up:

François G.F. Smith – Vocals, Guitar

Zinoosh Farbod – Bass, Moog, Keyboards, Vocals

Derek Falzoi – Drums

Ryan Matchett – Guitar

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7433 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*