Newsfeed

Cicadastone: With authentic, dark and melodically driven soundscape…..

Cicadastone - Cold Chamber

2020 has been a big year for Melbourne-based Cicadastone having released 3 very successful and critically acclaimed singles Box Of Anger, Dying In Sunshine and Out Of Sight and in March 2021 they will release their new album Cold Chamber. The 2LP black vinyl edition, features 2 additional live acoustic tracks, but not available on the CD or digital version of the album.

Cold Chamber is an album that continues to push the grunge rock boundaries and picks up where the 90’s movement left off. An authentic, dark and melodically driven soundscape, powerful in its execution, the songs are complex in design and detail, yet flow with simplicity and ease.

The album is a musical landscape of twists and turns, and a journey you don’t see much in modern albums, with its own unique sound while staying truly authentic to the genre – a difficult task in a time when it’s all been done before.

Melbourne-based four-piece Cicadastone deliver music that packs a punch. With an old school 90’s influences and a slick modern edge, Cicadastone have found their own space in the grunge rock genre. Formed in 2013 by founding members and brothers Mat and Mark Robins, they have spent the last few years honing their sound and live show, as well as constantly writing and releasing quality music.

 In 2016 Cicadastone released their debut album Chance Collide. A bold statement and an impressive first release. Songs like Drown My Hopes, Forgotten Fears, Oh Satellite and Headlights On showcased Cicadastone’s song writing maturity and diversity. Sonically the album holds its own on an international level.

 Having signed with Golden Robot Records in 2019, they’re now set to drop their much anticipated second album, Cold Chamber, out on March 19, 2021.

Track list:

Red Eye Raven

Slave In A Cage

Incandescent

Out Of Sight

Dying In Sunshine

Burden That You Wear

Call It What You Will

Box Of Anger

Cold Chamber

Dime A Dozen

X-Rays Of Our Minds

Slow Motion

Down River

Second Guessing (live acoustic) ***

Headlights On (live acoustic) ***

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*