Newsfeed

Big Big Train: With more time and a bigger budget to work with…..

Big Big Train - The Underfall Yard

Big Big Train announce reissue of 2009 album The Underfall Yard on 2CD and 3LP, and the reissue includes a new 2020 studio recording of the title track. The new release will be available as 2CD and 3LP Vinyl as well as in digital formats and will be available on 25 March (CD version in Japan via Marquee) and 9 April (rest of the world via English Electric/RSK/2 CD/digital version and Plane Groovy/RSK/3 LP version).

 Released in December 2009, The Underfall Yard was the first Big Big Train album with vocalist David Longdon and drummer Nick D’Virgilio as full band members, the first to feature Dave Desmond’s brass band and the first to include the guitar playing of Dave Gregory.

 Alongside the remix of the original recordings, a second companion CD/third vinyl LP features 48 minutes of material, including a new 2020 studio recording of the title track, preceded by a previously unreleased brass prelude.

 Also included is the Songs From The Shoreline suite, which was planned for the album’s original release in 2009. For this re-issue, in 2020 the band completely re-recorded Victorian Brickwork, which segues into Fat Billy Shouts Mine (which has to date only been available on the Far Skies, Deep Time EP).

 The final track on the second disc is Brew And Burgh, a newly composed song written by BBT founder and bassist Greg Spawton specifically as a companion piece for this re-issue of the album. In addition, original album artist Jim Trainer has painted some new images for an expanded booklet.

«The Underfall Yard is where the story of the contemporary line-up of Big Big Train begins. For the re-issue we asked BBT mixing engineer Rob Aubrey to open up the original sessions and to completely remix the album so that we could make a definitive version», explains Greg Spawton. «Rob Aubrey had more time and a bigger budget to work with, plus the benefit of another decade of mixing experience. His new mix has significantly improved the sound and dynamic range of the album».

«The Underfall Yard just missed out on the vinyl revival, so for some time we have been planning for a vinyl version of this re-issue», David Longdon adds. «We’re thrilled to have the album available on vinyl for the first time and so beautifully presented with Jim Trainer’s paintings».

CD Disc One

1.    Evening Star

2.    Master James Of St George

3.    Victorian Brickwork

4.    Last Train

5.    Winchester Diver

6.    The Underfall Yard

CD Disc Two

1.    Songs From The Shoreline:

(i) Victorian Brickwork (2020 Version)

 (ii) Fat Billy Shouts Mine

2.    Prelude To The Underfall Yard

3.    The Underfall Yard (2020 version)

4.    Brew And Burgh

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*