Newsfeed

Simon-McKechnie: With Darwin lyrics….

Simon-McKechnie - Retro

If you enjoy great variety you might like Simon-McKechnie `s music and the album Retro as he offers an album that explore jazz, rock, folk and modern classic music.

Do you want some real, modern progressive music? The one that covers practically any musical ground, from folk, rock to jazz, and modern classical? Simon McKechnie is a composer, arranger, and musician, based in London, UK.

He was the leader of the jazz fusion group Azul whose 2004 tour with contemporary dancer Genevieve Grady was Guardian Jazz pick of the week. His 2011 release London Reborn is a collection of interpretations of old London folk songs.

He has written for BBC television, classical ensemble Golden Section and The Society of Strange and Ancient Instruments, and written arrangements for Roberto Pla’s Latin Jazz Orchestra.

Simon-McKechnie have played in many various music genres and on Retro he combines all this and made a very fascinating and good album. Eight years ago Simon converted to prog with Clocks And Dark Clouds, and he followed it up with Newton’s Alchemy (2014) and From My Head to My Feet (2018).

McKechnie have Albert Einstein and Isaac Newton on the agenda so it`s no big surprise that he now explore the Charles Darwin universe!

The epic piece The Origin Of Species lasts for 21 minutes and the lyrics quotes from Charles Darwin’s key work and is very interesting track that not got lost and fall apart due to the length.

Tracklist:

1. The Origin Of Species

2. Retro

3. The Enchantress of Number

4. The Return of the Beagle

Line-up:

Simon McKechnie – vocals, all instruments

   Except

Mike Flynn – guitar solos (1)

Adam Riley – drums (1, 2)

Richard Horton – operation of Babbage Difference Engine Number Two (3)

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*