Newsfeed

Messerschmitt: With nihilistic backdrop and misanthropic anger…..

Messerschmitt – Oh Death

When the corona epidemic and the fear was worst in Norway in March 2020, Messerschmitt once again entered the legendary Athletic Sound and recorded an album about doomsday, fear of death and corruption. Norwegian sludgy doom pioneers Messerschmitt new album Oh Death is close to be released. Oh Death is the sound of heavily tuned guitars driven through overdrive KT88-powered tube amps and a wall of speakers – recorded live with something as special as TWO drummers in the old large gymnasium at Athletic Sound! The track Gummo Ain’t For Nothing,

vMassive riffs are pumped out with a nihilistic backdrop and misanthropic anger. The core of Messerschmitt is Mats-Henrik Hansen on guitar / vocals and Kristian Djuve on drums. In addition, they have Carl-Fredrik Sandaker on bass on most of the album while Jon Skjeklesæther Pettersen plays bass on two tracks. Torje Viestad lays synchronous drums next to Djuve.

There are a number of great guest musicians as a kind of bonus for the listeners. Kjetil Nernes from Årabrot contributes with his distinctive noise guitar, Thomas Eriksen (Mork) and Maria Bakken have added guest vocals, and something as surprising as Jon Terje Rovedal (played with everything from Bobbysocks to CC cowboys, Madrugada and Henning Kvitnes) contribute with Hammond organ, also this through a wall of fuzz.

To mix all this together, no one less than Adam Kasper volunteered. The Grammy winner has made albums such as In Utero (Nirvana), Songs for the Deaf (QOTSA), One by One (Foo Fighters) and a number of other things you have certainly heard of, have lifted this production to a sky-high level.

Messerschmitt released his self-titled debut album in 2013, garnered rave reviews and toured around Norway. It culminated in a concert at the Hove Festivalen, where the death of a stage worker in front of an old tombstone on stage overshadowed the performance itself. Then the band disappeared. Until now. And that is great news as listening to Oh Death will prove!

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7217 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*