Newsfeed

Gus G: Once more he proves outstanding skills….

Gus G - Exosphere

Gus G. has been and always will be a guarantor for extraordinary and great guitar riffs and melodies. Same applies to his new single Exosphere – once more he proves outstanding skills without losing track and creates a inspiring sound world with distinct power and incomparable finesse.

His partners in crime are again talented Dennis Ward on bass guitar (also handling mixing and mastering) and new drummer Vincent Velazco, who shows distinguished feeling for music and groove.

Exosphere was written during times of pandemic and is part of several songs to be released in the near future – it’s also the first attempt of Gus G using a 7 string guitar in an official recording. Gus G states:

«When the pandemic hit in early 2020, all world touring plans for Firewind were canceled. I found myself stuck at home for a whole year and not knowing what the future will bring. I slowly started putting down new riffs and ideas on my computer and before I knew it, I already gathered enough material for a new album. With a new reality in front of me, I started developing the new solo project and this time I decided to let my guitar be the voice, instead of having a singer or special guests. This led me to creating a bunch of new instrumental songs».

«Exosphere was one of the first ideas I put together. I went through many different versions and arrangements before I settled for the final one. The last addition to the song was incorporating some lower registered riffs, after I got my hands on a 7 string guitar for the first time last summer. The goal was to add some new elements to my music while maintaining my sound and style that I’ve been known for. I’m really happy with the end results and I hope you enjoy the new music. Stay tuned for more to come in the near future! ».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*