Newsfeed

Kelp Dweller: Resurface to soothe land-lubbers…..

Kelp Dweller - Surfacing

The Kelp Dwellers resurface to soothe land-lubbers with their watery style of instrumental Southern California beach rock.

The Kelp Dwellers’ music ebbs and flows in a place between progressive, surf and psychedelic rock. The band’s sound is similar to surf music in that it is electric guitar-based instrumental rock with exuberant drums that is the perfect accompaniment for your sunny day at the beach. That said, they are not trying to emulate the typical tones, heavy reverb, and chord structures of classic surf music.

The Kelp Dwellers music is composed on electric tenor guitar and electric mandocello, creating melodic structures that are more harmonically open with the chords fresh-sounding. The band also utilizes complex arrangements and dreamy passages that are found in progressive, jazz fusion, or psychedelic rock. The music is upbeat, optimistic, instrumental jazz-rock for travels under, on, and over the ocean.

The music of the Kelp Dwellers is inspired by the ever-changing light reflecting through ocean waves and by the desire to spread a little jubilation for all creatures of the sea, real and imagined.

«The framework of every piece on the album (tenor guitar, bass, drums) was recorded live at Craig Kahn’s recording studio in Topanga to capture the feel of a real band playing together. Later, Montgomery overdubs guitar, lap steel, keyboard, and synth in his home studio in Malibu. Gayle Ellett (Djam Karet) also contributed fantastic guitar work on most of the tunes. S​urfacing​is meant to be listened to as a whole, like a classic album from the 1970’s. Montgomery concludes, for us, the Kelp Dwellers music is as much about camaraderie as it is about creating music».

At first listen the music may be perceived as easy, but that is wrong! The music is rather complex and interesting and with very much depth. Interweaving guitar and nice bass and drumming. The music is often light as a beautiful summer day but there are also darker and mysterious passages and modes. The music evoking the undersea world and the mythology from that world. Jellyfish World and Tricking King Swordfish is two marine song titles and there are even more of such titles.

Tracklist:

1. Jellyfish Song (4:05)

2. Winsome Rollers (5:02)

3. Undine’s Righteous Victory (4:46)

4. Westward, Mostly Sunny (4:35)

5. Tricking King Swordfish (5:01)

6. Otter Finley’s (5:00)

7. Watch Out For Water Dog (4:31)

8. Selkie Always Seeks (3:46)

9. Night Ashore (4:54)

Total Time 41:40

Line-up:

Todd Montgomery (Fernwood) – Electric Tenor Guitar, Electric Mandocello, Lap Steel, Electric Guitar, Synths, Piano, EBow

Gayle Ellett (Djam Karet, Herd of Instinct, Fernwood) – Bass, Electric Guitar, Electric 12-string, Piano, EBow

Craig Kahn – Drums

   With:

Joee Corso – Electric Guitar (4)

Brian Chapman – Electric Guitar (5)

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6832 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*