Newsfeed

IDEK.: One goal: to create absurd mayhem and have as much fun as possible along the way……

IDEK: – The Trek

Tomorrow IDEK. will release their stunning new live song The Trek. The song will be accompanied by a live music video which will be released earlier that week.

The Trek is a prog metal experience, written around the Nicolaï Church in Utrecht. The idea for this experience all started with the natural reverb the church has: 7 seconds long. The challenge: write and perform metal music around this insane reverb. The result? Droning, deep guitar sounds, melancholic vocal leads and pumping drums, all accompanied by the gigantic organ inside of the church and an intense light show, giving the listener a unique experience they won’t soon forget.  The Trek features live recorded audio and images from the experience.

Hailing from Utrecht, experimental metal band IDEK. has only one goal: to create absurd mayhem and have as much fun as possible along the way.

The band started out with Mary Fields bassist Yaresh Soekhlal and guitarist Matthew Op’t Eijnde combining their writing efforts to make the music they want: anything within the spectrum of metal  and beyond. Since then, the band has released their self-titled EP, multiple singles, played on the  illustrious Complexity Fest and signed to Layered Reality Productions. 

There were also various member changes, including the departure of founding member Yaresh. Now,  the band is a three-piece, featuring Matthew Op’t Eijnde on guitars & synthesizers, Harprit Bola on  drums and Müşfik Müftüoğlu on bass & vocals. The decision of becoming a three-piece was a conscious one. This made it easier than ever to have a dynamic creative writing process. The band  spends most of its holed up in a studio, creating sounds, playing on many instruments and feeding  off the different influences each band member has.

Thriving on this creative explosion, IDEK. is back with a new sound, heavier riffs and crazier outbursts  than ever before. Be on the lookout for more new music and shows coming soon.

IDEK. returns with Bean Paste after the release of their single Battered And Blue with the first song and video in their new musical form entitled Bean Paste! A groovy, dynamic and crushing affair that shows the broad scope of IDEK.’s music in a non-compromising fashion!

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*