Newsfeed

Confusion Field: With a mix of old and new, light and heavy, soothing and brooding…..

Confusion Field - Disconnection Complete

Confusion Field released their debut album Disconnection Complete on April 16th, 2021. Available as standard CD jewel case, including 12-page booklet and 51:27 minutes worth of progressive melancholy.

Confusion Field is a progressive rock studio project from Äänekoski, Finland. It was formed in 2017 by a long-time musician and songwriter Tomi Kankainen. He had played in several bands during the 90’s and early 2000s, including Waterfront Weirdos, Morningstar, Murder In Art and Heathen Hoof; musical styles ranging from progressive rock to death metal.

After doing other stuff for many years, he decided to return to his musical roots. Kankainen finished nine songs and recorded them with the help from his friends and old band mates Petri Honkonen (drums) and ex Swallow The Sun member Markus Jämsen (lead guitars).

Two digital singles were released in 2019. Third single Become Invisible was released in February 2021.

Confusion Field is a blend of many musical influences from the world of prog, pop and metal. Musically Confusion Field is a mix of old and new, light and heavy, soothing and brooding. Debut album’s lyrical theme deals with psychological issues, reflecting the struggles and decisions of an individual in a modern world.

Tracklist:

1. Sky Is Never The Same (7:22)

2. Close Call (4:14)

3. Nothing Holds The Storm (5:05)

4. Become Invisible (4:13)

5. Distort Reality (5:11)

6. Anxiety Reflected (6:45)

7. See Through Walls (5:31)

8. Zen Garden Moment (5:01)

9. Connecting The Dots (8:02)

Total Time 51:24

Line-up:

Tomi Kankainen – lead & backing vocals, bass, keyboards, guitars

Petri Honkonen – drums

Markus Jämsen (Swallow The Sun) – lead guitars

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*