Newsfeed

Rêverie: Ethno prog ensemble…..

Rêverie - Orpheus

Reverie is a project led by composer and guitarist Valerio Vado and founded in 1998, who had appeared on albums by Italian bands Lethe and The Watch. Valerio Vado defines the Reverie sound as ethno-progressive, with ancient Mediterranean and European influences informing a modern sensibility. The instrumentation sets the project apart from the norm, with winds, guitars, mandolin, cello, piano, percussions) and electronics (keyboards, effects), while the lyrics sample from masters like Shakespeare, Pasolini, and contemporary poets, in languages as diverse as Italian, English, and, in their most recent production, Esperanto. Valerio Vado’s collaborators include professionals working in both music and theatre as composers, session musicians, actors, and teachers.

Songs by Rêverie have been used as soundtracks by directors, music therapists, and private and public Boards such as the Chamber of Commerce of Milano.

Now Rêverie is back with their fourth album Orpheus and Rêverie is descrbed by themselves as a ethno progressive ensemble. The lyric on the album Orpheus  is loosely based on Rainer Maria Rilke’s Sonette An Orpheus, D’Annunzio’s Alcyone and Ovid’s Metamorphoses

The band states, «We call our music ethno-progressive or Marco-Polo-music, because we blend sounds and instruments from Italian and mediterranean folk, baroque, classical and 70’s progressive music, in the wake of artists such as early Genesis, Mike Oldfield, Loreena McKennitt, PFM, Gianluigi Trovesi, Nuova Compagnia Di Canto Popolare. The ensemble performed in Italy and other European countries and released three demos and three official albums, well received by Italian and foreign press».

«In 2016 our album Gnos furlanis, Il Timp Dal Sium got a nomination for the prestigious Italian award Targhe Tenco, in the category Best album in dialect or minority language.

Our music is broadcasted by main Italian and foreign tv and radio stations among which RAI 3 and Radio China International.

Since 2012 we also collaborate with the alternative choir Policrome Khoròs, directed by Fanny Fortunati».

Tracklist:

Prologo / Stabat nuda Aestas…

Parte 1 / Un gesto nel silenzio

Parte 2 / Anime amanti

Parte 3 / Costante metamorfosi

Parte 4 / Invisibile poesia

Parte 5 / Dalle immensità lontane

Epilogo / … Et spicea serta gerebat

Line-up:

Fanny Fortunati – lead vocals, percussions

Alberto Sozzi – clarinet, bass clarinet, flutes, ewii, keyboards, banjo, ukulele, didjeridoo, live electronics

Valerio Vado – guitars, mandolin, keyboards, bass pedals

.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6868 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*