Newsfeed

Morgarten: Metal, Kingdom of Burgundy and Roman Empire…..

Morgarten - Cry Of The Lost

Neuchâtel was originally part of the Kingdom of Burgundy, then part of the Holy Roman Empire and later under Prussian control from 1707 until 1848, with an interruption during the Napoleonic Wars from 1802 to 1814. Now it’s the Neuchâtel band Morgarten that writes stories and makes fascinating black / folk metal.

There are two bands named Morgarten from Switzerland actually! OneMorgarten from Siebnen, Schwyz, and they plays prog metal/rock. Our Mongarten have a official lyric video for The Last Breath, taken from their new and sophomore album Cry Of The Lost. The album will be released on CD, limited vinyl and digital on June 18th via Inner Wound Recordings.

Pierric Von Morgarten from Morgarten comments on the new single

«The Last Breath is one of the first songs we wrote for the album and it’s the first song we ever wrote that features clean vocals. It may not have the aggression or speed of other songs, but it has an intensity that makes it really unique, especially when played live. It is about the moment when the warrior, on the verge of death, realises that he may have spent his life building something that was ultimately meaningless. It’s this situation that we chose to represent on the album cover. The Last Breath is also in my opinion one of the songs that Jens Bogren did the most impressive work on, especially the vocal work and some of the effects he added that really bring something to the atmosphere».

In search of battles and victories, Morgarten has been touring Europe since 2005. Besides several short European tours Morgarten appeared on international festivals, like Occultfest (NL), Brainstorm Festival (NL), Devils Rock For An Angel (BE), Mannried Open Air (CH), Winter Armageddon (DE) and Rise Of Trolls (BE). Also the band was asked as an opening-act for Finntroll on their visit to Switzerland in 2018. The track To Victory,

Morgarten now returns with their new album Cry Of The Lost, which surely won’t leave fans of folk- and black metal disappointed! The album was mixed by Jens Bogren (Opeth, Dimmu Borgir, Amon Amarth) and mastered by Tony Lindgren (Opeth, Eluveitie, Sepultura). For the drums Morgarten visited Fascination Street Studio’s to let David Castillo (Carcass, Opeth, Leprous) handle the recordings.

The result is a high-quality release that will please fans of bands like Ensiferum, Eluveitie and Wind Rose. Morgarten proves to be the leading folk- and black metal band from the French-speaking part of Switzerland and with their new album Morgarten is ready to march upon the European battlefields once more!

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*