Newsfeed

The Mammuthus: All the signatures are all there…..

The Mammuthus - Last Trumpet Of A Giant

Last Trumpet Of A Giant Is the title track of The Mammuthus`s forthcoming album, Last Trumpet Of A Giant, The Mammuthus’ signatures are all there – rolling guitar riffs, thundering drums, rock solid bass lines and a killer chorus about the coming end of the world.

Just like the imperial mammoth once did, The Mammuthus is here to rumble the earth!

Some call it stoner, others rock or even metal, but what The Mammuthus is all about, is heavy guitar driven hard rock, with organic groove, rooted in the sounds of the 70’s. Genrers such as rock, blues and doom, reflects on the band’s influences. Keep your eyes and ears open for the incoming frantic mammoth herd!

Swedish psychedelic rock group The Mammuthus are back from the permafrost with a new album called Last Trumpet Of A Giant. The album consists of nine songs and the listener will recognize the unique blend of rock elements that has become The Mammuthus’ formula. On Last Trumpet Of A Giant, all the bands members have contributed more than before in the writing process which reflects positively on the material and once again producer Gustav Ydenius has created a sound that feels both retro and fresh.

Some might say the new album is even more diverse than its predecessor, Forever Tree, released in 2019. Ostrich Man, a song about how we tend to put our heads in the sand, might be the closest to The Beatles that the band has ever come, whereas Yanar Dag (The Burning Mountain) is as filthy as the blues gets, praising the burning cliffs in Azerbaijan.

The Raven is a majestic doom ballad and Wildfire offers clear echoes from the 70’s in its hard swinging 6/8 beat and a message about spreading good deeds. Riddles takes the listener on a journey to a mystical stone island and in the title track Last Trumpet Of A Giant, The Mammuthus’ signatures are all there – rolling guitar riffs, thundering drums, rock solid bass lines and a killer chorus about the coming end of the world. Unfortunately a theme that feels right on point these days! Last Trumpet Of A Giant | Released May 4th, 2021 via Sliptrick Records

Track Listing:

01. Pile Of Gravel

02. Last Trumpet Of A Giant

03. Riddles |

04. Ostrich Man

05. Tombstone Rumble

06. Yanar Dag (The Burning Mountain)

07. Wildfire |

08. Wooden Walls

09. The Raven

The Mammuthus are:

Joachim Åkerman – Vocals | Mikael Lyris Karlsson – Guitar | Simon Wärnén – Drums | Rolf Norling – Bass | Kalle Edh – Guitar

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*