Newsfeed

Fraility: Performing dark and disturbing sounds of melancholy and… ..

Fraility - Tumši Ūdeņi (Dark Water)

Frailty is a modern doom metal band, from Riga, Latvia, creating and performing dark and disturbing sounds of melancholy and… 

The band was formed in 2003. Since then, the band has become one of the most well-known entities in the Latvian heavy music scene. Frailty focuses on making dark, heavy and melancholic music. Lyrically, the band explores the darkest emotions of humanity and also offers their interpretations of stories from history, mythology and literature (mainly, but not exclusively, H.P. Lovecraft and his followers). Frailty’s musical influences mainly include doom metal bands like My Dying Bride, Anathema, Paradise Lost, Evoken, Saturnus, Candlemass.

The latest Frailty album Tumši ūdeņi (The Dark Waters) is the first album where the lyrics are written in Latvian. They deal with dark premonitions, fear of death, fear of abandonment by God, interpretations of great historical events, aspects of Latvian mythology, as well as grief and madness. Musically, Tumši ūdeņi is made in the best traditions of doom/death metal – seven songs of heavy, majestically sad and dark music.

Frailty has won several independent Latvian Metal Music awards and has been nominated twice for the Zelta Mikrofons (Latvian Grammy equivalent) award:

 Frailty EP won the award for Best Metal Album 2009 (Independent Latvian Metal Music Awards);

Melpomene won the Best Metal Album award in 2011 (Independent Latvian Metal Music Awards) and received a nomination for Zelta Mikrofons for Best Rock/Metal Album of 2011;

Ways of the Dead won Best Metal Album 2017 (Independent Latvian Metal Music Awards) and received a nomination for Zelta Mikrofons as Best Rock/Metal Album of 2017.

Track list:

 1. Tumši ūdeņi drūmi čukst krēslā

2. Es degu

3. Tā aiziet gaisma

4. Azraēla svece

5. Pa baltu sniegu nāve nāk

6. Veļu māte

7. Tūkstoš balsis

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*