Newsfeed

10000 Years: With skullcrushing mixture of stonerrock, doom- & sludge metal……

10000 Years - II

Less than a year after their first release, the universally acclaimed self titled EP, 10,000 Years from Västerås, Sweden are back with their first full length effort, aptly titled II.

Picking up right where the EP left off, II continues the story of the ill-fated Albatross-mission and its exploration of time and space through a skullcrushing mixture of stonerrock, doom- & sludge metal.

The album was recorded in the legendary Studio Sunlight with the equally legendary Tomas Skogsberg manning the controls.

The album will be released on vinyl by underground heavyweights Interstellar Smoke Records with a CD-edition and digital coming from Death Valley Records. Additionally there will be two different cassette editions from Ogo Rekords and Olde Magick Records respectively.

Having previously played together in the original lineup of Swedish underground heavyweights Pike, Erik Palm (Guitars) and Alex Risberg (Bass/vocals) found their way back to each other, musically, in early 2020. The creative fire reignited and stoked to a burning inferno and through a mutual love of heavy riffs and thundering stonerrock, doom- and sludge metal, 10,000 Years was born.

Finding a drummer would prove to be an easy task and with Espen Karlse the final piece lay firmly in place. The groove they fell into during the first rehearsal hasn’t stopped rumbling since.

After spending the first half of 2020 writing and rehearsing, 10,000 Years recorded their self-titled debut EP during one weekend in June in the legendary Studio Sunlight with equally legendary producer Tomas Skogsberg. The self-titled EP was released on July 10th 2020 and immediately struck a chord with the heavy underground worldwide and 10,000 Years garnered rave reviews and accolades.

Now, less than a year after their first release 10,000 Years are back with their first full length effort, aptly titled II. Picking up right where the EP left off, II continues the story of the ill-fated Albatross-mission and its exploration of time and space through a skullcrushing mixture of stonerrock, doom- & sludge metal. The album will no doubt continue to build on 10,000 Years already golden reputation and prove to be an even bigger hit with the heavy masses.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*