Newsfeed

Long Tall J: Melody and atmosphere are key to Long Tall J……

Long Tall J - 2020

Long Tall J aka Jan Lievaart have some time ago released the album 2020. An album with an in depth reflection in prog style about the different phases of human life. The track But it Matters,

Lievaart states, «But It Matters! is my response to everything that happened and is happening this year, the year 2020. From the Covid-19 crisis, the Lockdown, the environmental crisis and the anti-racism protests. The track starts with some gentle slide guitar and soon moves to several prog themes. The end is characterized by a winding guitar line that compliments the other melodic guitar part».

Long Tall J is a Dutch guitarist and music producer living in London, UK, and in 2019 he released his debut album Albatross. His musical style is a fusion of prog and melodic rock. Melody and atmosphere are key to his work and both albums include a number of international cooperation.

Long Tall J is a multiinstrumentalist and he plays almost every instruments on the album. He offers atmospheric and very nice guitar work and instrumental prog with hints of ambient and new age.

Tracklist:

1. Lockdown (5:42)

2. Got A Loving Fire (4:09)

3. Jeff Are You Beck? (5:27)

4. But It Matters! (3:42)

5. Wonders Of The World (4:30)

6. White Lightning (3:44)

7. Groovy (5:56)

8. Life As It Is (7:21)

9. Beat The Logic (3:08)

10. The Thunberg Effect (5:55)

11. Star (9:00)

Total Time 58:34

Line-up:

Long Tall J aka Jan Lievaart – instruments

   With

Amariia – vocals (2)

Stan Verbraak – vocals (6)

Emily V. – violin (9)

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*