Newsfeed

Arachnes: Rerelease of their 7th album…..

Arachnes - A New Day

Arachnes is influenced by groups like Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Van Halen, Rainbow, Whitesnake, Malmsteen, Emerson, Lake & Palmer, Jethro Tull and Yes, as well as jazz player Miles Davis and classical composers Bach, Chopin and Stravinskij.

On the occasion of the tenth anniversary of the original release, Music For The Masses Records releases for the first time on cd the album A New Day by the veterans prog power metallers ARachnes with a bonus track.

A New Day is the seventh studio album by the Italian progressive band Arachnes, released in 2011 only in digital form, the album upon release, got over 40 reviews with ratings from 8 to 10 from reviewers!

Track listing:

1 Psychedelic Trip (Intro)

2 I Know The Darkness

3 Big Hearth

4 I’m Sorry

5 Into the Fog

6 Magic World

7 My Face Is Hard

8 Running In An Old Town

9 Take Your Life

10 Parallel Worlds (orchestral version)

11 The Reason of the Things

12 Your Death

13 Fireball (Deep Purple cover)

14 First Of All (bonus track)

The band was formed in 1995, when the Caruso brothers (singer Enzo Caruso and guitarist Frank Caruso) decided not to continue with their Hard rock project with Firehouse to form a new band with different musical influences. All these different vibes are what we usually call a refined and open-minded background, a logic start into a modern and completely personal heavy metal dimension. The heavy-roots to the modern technologies Arachnes always take both power and melody and combine these 2 different sides in order to achieve the biggest impact.

The first step in their career was the debut album The Goddess Temple’released through the Italian label Lucretia Records (1997) followed by the mini-CD Metamorphosis on Underground Symphony perfectly illustrated by the finest Spanish artwork maker Luis Royo. The best way to describe these 2 first releases is progressive-metal’even if the guitar approach is always on the first level and marks Arachnes style with a romantic-neoclassical feeling (most respected Frank influence is without doubt Mr. Blackmore!).

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7144 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*