Newsfeed

Mütherload: With song originally written years ago as an acoustic song….

Mütherload - The Visitor

The track The Visitor from the album Ü out July 9th 2021, and the band is Canada`s Mütherload,

Hailing from London, ON, Canada, Mütherload has risen from the ashes of Heaven Ablaze, and has been intriguing metalheads already with their video for

As the band puts it, «The Visitor is one of the darker songs on the record, being in a much lower tuning than the last half of the six-track EP». They explain the track in their own words:

«The Visitor was the first release for us and was also chosen for our first music video. The song was originally written years ago as an acoustic song which is why if you listen carefully, you can hear an acoustic track in the chorus. We feel this song best represents our sound as there is a little bit of everything in there. There’s groove, thrash, melody, dynamics, and flow. It’s definitely one of our favorites to play live as well».

Mütherload started when guitarist Patrick Davison randomly ran into drummer and former bandmate Matt Ashton, several years after his hiatus from Heaven Ablaze had started. After the first jam, four songs were written and the group took off from there. Having previously worked together in Heaven Ablaze, the chemistry was instantly rekindled and everything just clicked.

The tracks presented on the EP are the ones that best sum up the current sound of Mütherload. There’s no concept approach to it, although a few of the tracks do flow in and out of each other. It’s a real, raw, here’s-who-we-are style of recording.

Melodic and groovy, Mütherload is recommended for fans of Lamb Of God, In Flames, and Mastodon.

Track Listing:

1. Insect (3:54)

2. The Visitor (3:39)

3. Ü (0:44)

4. Iniquity (3:06)

5. Thaügüst (1:43)

6. Lamia (3:24)

EP Length: 16:32

EP and Live Band Line Up:

Patrick Davison – Guitar

Derek Haley – Guitar

Chris McKichan – Bass

Matt Ashton – Drums

Derek Lee – Vocals

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7405 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*