Newsfeed

Planet Of The Dead: Churning out supermassive and megalithic riffs inspired….

Planet Of The Dead - Pilgrims

Planet Of The Dead are a cosmic sludge band from Wellington, New Zealand and are for fans of classic science fiction and supermassive riffs. The band announce new album Pilgrims, and here are the track Escape From The Smith`s Grove,

Just little over a year following the release of their auspicious debut album Fear Of A Dead Planet, New Zealand stoner and doom four-piece band Planet Of The Dead is a mentiond above back with a new full-length album titled Pilgrims. 

Produced by James Goldsmith at The Surgery, Wellington, NZ and mastered by Brad Boatright at Audiosiege, Portland, US, Pilgrims is set for release on July 23rd and sees Planet Of The Dead churning out supermassive and megalithic riffs inspired in creepy tales of classic science fiction and horror. Pre-orders are now available here.

The band comments: «Our second album came together around the titular track Pilgrims, which is based on the book Slaughterhouse 5 by Kurt Vonnegut. Musically, it plays upon the themes of moments trapped in the amber».

«Our basic concept is heavy music played heavy, and we try to keep it simple. There are recurrent themes in our riffs which gives the album a sense of coherence, but we’ve experimented with some new sounds in the latest album which we feel results in a greater sense of dynamism».Escape From Smiths Grove features scenes from  Abel Ferrara’s slasher film The Driller Killer.

The band says, «Our single is a shameless homage to John Carpenter’s 1978 masterpiece, Halloween. The night he came home. From our perspective, this track evolved massively in the studio; originally we weren’t sure if it was good enough for the album, but to our surprise it ended up being one of our favourite tracks, and is now a staple of our live set».

«The video reflects the themes of the subject matter and the genre; we opted to use imagery from Abel Ferrara’s creepy psycho-drama, The Driller Killer. The band are massive fans of Ferrara’s work and the genre, and Mal is obsessed with the dystopia of 1970s New York; The Driller Killer provided superb source material to create the vibe we were looking for».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*