Newsfeed

Drift Into Black: Fuses post-punk beats and haunting vocal melodies…..

Drift Into Black –Thread Of Hope

One-man doom metal band Drift Into Black has released an evocative animated lyric video for Thread Of Hope. The song is taken from the upcoming Drift Into Black album Patterns Of Light, which was released on May 28 2021 via Black Doomba Records.

 Thread Of Hope fuses post-punk beats and haunting vocal melodies with Drift Into Black’s synth-laden progressive doom-death metal sound.

 The music video augments the song’s dark lyrics using contorted animations of scenes including graveyards and burning forests.

One-man bands allow for so much freedom, and for those who are blessed with creativity it can lead to prolific output in a shorter space of time than groups. One such solo project is Drift into Black, led by ex-Grey Skies Fallen keyboardist Craig Rossi. With his fourth release Patterns Of Light, the New Yorker continues a trend of four releases in four years in synth-driven gloom, inspired by the European vein of melodic doom-death metal.

Patterns Of Light is proof that, just because you have a formula to work with, does not mean you are confined to it. While many of the songs here draw from the same quarters as Saturnus, My Dying Bride and Ghost Brigade, they also shy away from copycatting the above-mentioned bands. There are many interesting discoveries to be found, whether the guitar melodies on “The Burial Gown”, the prog-metal synthesizers that recall Amorphis’ finest on Among the Beast, the post-punk beats on Thread Of Hope, or the dual vocal effects alternating between soft cleans and underwater-recorded growls.

It’s not just the music that demands a look-in, though – Rossi has designed another concept album with a dark, dark storyline to follow. The plot tells of loss and grief, religion and revenge; there’s even a twist to a surprisingly happy ending for such melancholic music. No spoilers, though – you have to listen to find out what happens next

If the darker side of metal appeals, and you enjoy being wrapped up in a shroud of gloom, then Patterns Of Light will absolutely be of interest. Drift into Black have matured well over the last several years, and 2021 will certainly be Rossi’s year with this quality of output.

The track list:

01. The Silent Autumn    2:59     

02. Among the Beast      6:57     

03. Mother in Peril 9       6:55     

04. The Burial Gown        6:52     

05. Thread of Hope         5:48     

06. Her Voice from Beyond          6:08     

07. Patterns of Light Pt1 6:52     

08. Patterns of Light Pt2 4:29

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*