Newsfeed

Mythopoeic Mind: Last discovery……

Mythopoeic Mind - Fear Fiesta

For many, many years I have really admired and been impressed by our Swedish brothers and sisters who have so many great prog bands. It is therefore gratifying to be able to state that now comes a wave of fantastic Norwegian prog bands. Last discovery is Myhhpoeic.

Mythopoeic Mind is a Norwegian band exploring the combined musical styles symphonic rock and Canterbury prog with members from Panzerpappa, Gentle Knife and Actionfredag/Glutton.

Norwegian prog-rockers Mythopoeic Mind set to release Hatchling, their 2nd album

In the wake of the debut album released purely as a studio project in 2019, mastermind Steinar Børve ( Panzerpappa) sought to establish Mythopoeic Mind as a band. Although Steinar Børve already had material for a full-length album, the band had plans to devote most of their attention in 2020 to giving concerts.

Then came the pandemic and forced a change of plans. Despite being recorded during covid lockdown, the band set out to make Hatchling more spontaneous and organic than its predecessor, leaving most of the material originally intended for the follow-up album for a later release. Fear Fiesta is the opening track from Hatchling and the first taste from the album.

All music and lyrics by Steinar Børve, except Fog Vision (music by Steinar Børve and Ola Mile Bruland/lyrics by

Steinar Børve). All arrangements by Mythopoeic Mind.

Mythopoeic Mind are:

Pål Selsjord Bjørseth: Keyboards and trumpet

Ola Mile Bruland: Fretless bass, double bass and euphonium

Steinar Børve: Saxophones, EWI, keyboards, backing vocals and programming

Trond Gjellum: Drums, percussion, and programming

Veronika Hørven Jensen: Lead and backing vocals

Anders K. Krabberød: Electric and Acoustic guitars

Guest musician:

Lars-Jarand Bakkelund: Bassoon (on 5)

Recorded during covid lockdown at various locations in and around Oslo and in Bergen, Norway, June 2020-March.

2021. Mixing and mastering done at Dude Ranch Studio by Jacob Holm-Lupo January-April 2021. Cover design by Steinar Børve. The Mythopoeic Mind crest by Thomas Hagen Kaldhol.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*