Newsfeed

Smokestack Faerie: Read my story, and the story of Smokestack Faerie…..

Smokestack Faerie - Lanterns Fade

Smokestack Faerie is a progressive rock project about love, loneliness and the world around us. Smokestack Faerie is based in Vaasa, Finlan and Tim Reus is the maestro and the songwriter and bassist. The band offer a versatile world of sound and inventive rhythms and all in all a real good record with the debut album Lanterns Fade.

Reus states, «In my music, I like to combine complex but appealing arrangements with metaphorical or poetic language. Since 2020, I’ve been recruiting my friends to record and release my music. Read my story, and the story of Smokestack Faerie, below!».

«I began writing music in my early teens, and started playing bass not long after. My musical direction developed under the strong influence of Marillion, IQ, Genesis, Jethro Tull and David Bowie. Outside of my music, I work as a song translation scholar and Anglicist, and fill my free time with fiction writing and playing games, like a nerd».

«This project was created in 2020, when I realised that I had a lot of music that others might enjoy, too. Smokestack Faerie represents a magical-realistic atmosphere, a search for emotional growth and a fragile care for the beauty that exists in our world. I hope to inspire people to change and grow, but I already consider my work successful if I can just give people a moment of peace in this fast-moving world».

The album was mixed by Stevan Krakovic at Electronic Memory Studio, Frankfurt

Mastered by Jasper Ward at AIR Studios, London

Artwork by Lars Rietkerk

Photography by Maria Lehtimäki

Front cover lettering by Nina Reus

All songs written by Tim Reus

Finding Small Glades written by Tim Reus & Maria Lehtimäki

Tracklist:

1. To A Candlelit Wasteland (8:56)

2. Lanterns Fade (11:06)

3. Falling Lights (6:16)

4. Soaring Steam (2:21)

5. But I’m All Right (4:59) – bonus track

6. Finding Small Glades (4:34)

7. Your Storm (2:50)

8. The Moth (5:42)

9. Upstairs Neighbours & Butterflies (8:01)

10. The Last Lantern (2:38)  – bonus track

11. Lanterns Fade (Demo 11.12.19) (8:14)  – bonus track

12. Your Storm (Demo 30.11.19) (2:52)  – bonus track

13. The Moth (Demo 30.11.19) (4:38)  – bonus track

14. Finding Small Glades (Demo 30.11.19) (3:28)  – bonus track

Total Time 76:35

Line-up:

Tim Reus: Bass, acoustic guitar, vocals, guitar solos (2)

Timmo Salakka: Drums

Alex Fröjdö: Electric guitar

Topi Karhunen: Guitar solos (8)

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*