Newsfeed

Crystal Spiders: Oaks and doomy atmospherics, razor-sharp riffs, and infectious rhythms……

Crystal Spiders - Morieris

Video by Max Rebel (Plainride).

Moreeris credits:

Brenna Leath (Lightning Born, The Hell No): Bass, vocals. Music, lyrics, arrangement.

Tradd Yancey (Doomsday Profit, Thirsty Curses): Drums, percussion, backing vocals. Music, arrangement.

Mike Dean (Corrosion of Conformity): Guitar, production, effects.

A Ripple Music release.

Raleigh is known as the City Of Oaks because of its many oak trees. Less known is probably the band Crystal Spiders which is from Raleigh. Maybe Crystal Spiders will be better known now since they 1st October will release the very good album Morieris?!

North Carolina’s acclaimed heavy duo Crystal Spiders announce the release of their sophomore album Morieris on October 1st through Ripple Music, as well as the contribution of Corrosion Of Conformity’s Mike Dean on lead guitar on the album. Get mesmerized by the video for new single Morieris now!

For their eagerly anticipated follow up Morieris, North Carolina duo Crystal Spiders bassist Brenna Leath and drummer Tradd Yancey take a lead guitar assist from Mike Dean (Corrosion Of Conformity bassist, and Leath’s bandmate in Lightning Born) for a rollercoaster ride of doomy atmospherics, razor-sharp riffs, and infectious rhythms.

With their second offering, Crystal Palace builds upon and refines the whiplash intensity of Molt to experiment with intricate harmonies, thundering breakdowns, and orchestral instrumentals (including guest cello from High Priestess Nighthawk of Heavy Temple). 2020 saw their debut album Molt seated on many Album of the Year charts, and with Morieris, there’s no doubt the 2021 lists will save a spot for them as well.

The video for the title track Morieris was animated by Max Rebel of Ripple Music labelmates Plainride, with a lyrical theme inspired by the myth of Echo and Narcissus from Ovid’s Metamorphoses, and visuals inspired by Salvador Dali’s surrealist work Metamorphosis Of Narciss

Crystal Spiders is:

Brenna Leath – Bass/Vocals

Tradd Yancey – Drums/Vocals

Mike Dean – Guitar

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*