Newsfeed

Derev: Combines their Arabic and Armenian heritage with prog…..

Derev - Leap Of Faith

I have always enjoyed bands that combine different influences in the music, and makes really good music. Derev from Canada combines their Arabic and Armenian heritage with western prog. The album Leap Of Faith Derev was released recently, and this is short but brimming with quality. The music showcases in a very good and fascinating way to blend influence from different culture. As a bonus the music is really good and very listenable and with a fair amount of different sounds and exploring soundscapes.

Derev states our story so far…

Derev is a progressive rock/metal band from Toronto, Canada, formed by the Italian/Armenian guitarist Armando Bablanian and the Syrian/Armenian drummer Michel Karakach. Derev’s sound combines the energy and intensity of metal music with the atmospheric sound of old-school progressive rock, while incorporating elements of their Arabic and Armenian heritage.

The plan for what eventually became Derev was in the works since Michel Karakach and Armando Bablanian met in high school while living in Kuwait. At the time, they were unable to pursue the project due to circumstances of living in the Middle East.

After obtaining his dental degree in Syria & immigrating to Canada, Michel joined Armando in Toronto to form the band after an eight-year hiatus, where they met the bassist Liam Horrigan who recently joined the project.

Armando Bablanian (guitarist/songwriter), an engineering graduate from the University of Toronto, has been an active musician for over 10 years. His most notable work is with the Canadian metal band “Till I Conquer” with whom he released an EP and 3 singles.

Michel Karakach (drummer/songwriter) has been an active drummer for the past 10 years. He was constantly organizing and playing shows while obtaining his dental degree in Syria. Fortunately for him, he had the opportunity to immigrate to Canada and pursue his musical career with Armando Bablanian  to bring Derev to life.

Liam Horrigan (bassist) who’s also an engineering graduate from the University of Toronto, started his musical career with Ottawa-based act Open Season. He has diversified across instruments, genres, and locations (including performances throughout southern Ontario and the release of an alternative rock solo EP as @t_ii_f).

Tracklist:

1. Tunnel Vision (1:04)

2. Turab (5:15)

3. Futile (8:22)

4. Delayed (7:07)

5. Slipping Down Again (5:59)

6. Ghost Of Guilt (8:35)

Line-up:

Armando Bablanian – Guitars

Liam Horrigan – Bass

Michel Karakach – Drums

   With

Adel Saflou – Vocals

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*