Newsfeed

Leprous: Following up on 2019’s highly acclaimed Pitfalls….

Leprous - Aphelion

Creative Norwegian rock outfit Leprous are pleased to announce the release of their new studio album Aphelion, coming August 27th, 2021 worldwide via InsideOutMusic. The track Running Low,

Following up on 2019’s highly acclaimed Pitfalls album, Leprous recorded Aphelion throughout the last year at three different studios: Ghost Ward Studios in Sweden, Ocean Sound Recordings in Norway and Cederberg Studios in Norway. The album was once again mixed by Adam Noble (Placebo, Biffy Clyro, Nothing But Thieves, etc.), mastered by Robin Schmidt (The 1975, Placebo, The Gaslight Anthem, etc.) and its front cover artwork – designed by Elena Sigida, based on photography by Øystein Aspelund.

Leprous vocalist/keyboardist Einar Solberg checked in about Aphelion as follows: «We had no plans to start with a new album, then came Covid. Aphelio” is a very different album. It’s intuitive and spontaneous. We’ve experimented with many completely different ways of writing music and explored new ways to work. There has been no room for overthinking, exaggerated perfectionism or carefully planned songs. I believe this is one of the strengths of this album. It feels alive, it feels free and it does not come across as too calculated».

«The album was recorded in three different studios, and a few of the songs were actually recorded in all three studios, Ghost Ward Studios, Ocean Sound Recordings and Cederberg Studios. The aphelion is the point in the orbit of an object where it is farthest from the sun, and it has a symbolic value which I will leave to your own interpretation».

We could also listen to Castaway Angels and The Sky Is Red from the last album,

Line-up:

Robin Ognedal – guitars

Simen Børven – bass

Einar Solberg – vocals/keys

Tor Oddmund Suhrke – guitars

Baard Kolstad – drums

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7405 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*